liliom


A legtöbb tini és fiatal nő számára a legrettegettebb dolgok közé tartozik a nőgyógyásszal történő találkozás és a nőgyógyászati vizsgálat. Ebben szerepe lehet az ismeretlentől való félelemnek, a rossz tapasztalatnak, a hiedelmeknek és tévhiteknek, illetve annak az álszeméremnek ami társadalmunkra jellemző. Pedig napjainkban a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat minden nő életének természetes része kell, hogy legyen.

 

Először is el kell mondanunk, hogy a nőgyógyászati vizsgálat nem is olyan rémes, mint a híre. Nem fájdalmas és nem tart tovább pár percnél. A kellemetlenség nem fizikai inkább lelki eredetű. A tapasztalat azt mutatja, hogy az első vizsgálat után már mindenki nagyobb bizalommal és kevesebb félelemmel fordul orvosához. Amint kialakul a bizalom, elmúlik a szorongás és a kiszolgáltatottság érzés, természetes, mindennapi dologgá válik a vizsgálat.

 

Fontos megérteni és elfogadni, hogy nőgyógyászati vizsgálatra nem csak akkor kell elmenni, ha már elviselhetetlenek a panaszok. Egy fiatal nő életében a cikluszavar, a bizonytalan jellegű alhasi fájdalom, a különböző fertőzések és természetesen a fogamzásgátlás mindennapos kérdés és probléma. Nagyon sok, banálisnak tűnő tünet, kezelés nélkül súlyos későbbi következményekkel járhat. Ezért kiemelten fontos, hogy bármely panasz esetén, amely a nemi szerveket, a kismedencét vagy az alhasat érinti, mindenképpen forduljunk orvoshoz.