orchidea

Az általános, kelet európai közfelfogással ellentétben, meggyőződésem, hogy a 60 év feletti nők még nem „öregek”, hogy az élet számukra is tartogat még örömet és boldogságot. Hitem szerint egy idős nő is lehet fiatalos, sportos, ápolt, kiegyensúlyozott ember, aki örömét leli mindennapjaiban, hasznára lehet közösségének, segítségére lehet családjának és környezetének. Ennek persze alapfeltétele a testi, lelki egészség. Ezért ebben az életkorban is éppoly fontos kivizsgálásra és szűrővizsgálatra járni, mint fiatal korban.

 

A rosszindulatú elváltozások, és ezen belül a nőgyógyászati daganatos megbetegedések egy jelentős része halmozottan fordul elő ebben az életkorban. Ezek sikeres gyógyításának alapfeltétele az időbeni felismerés, mely rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatok nélkül szinte lehetetlen.

 

Az idő múlását és az ezzel járó, főleg anatómiai elváltozások következtében kialakuló nőgyógyászati panaszok megjelenését nem tudjuk megakadályozni. De nem szabad beletörődnünk olyan elváltozásokba melyeken segíteni lehet. Ma már számos olyan módszer áll rendelkezésünkre, akár gyógyszeres, akár műtéti, mellyel az élet minőségét jelentősen tudjuk javítani. És ez nem korfüggő!

 

Ezért ha örök fiatalságot nem is, de fiatalos időskor biztosan tudunk ígérni.