szolgaltatasok-terhess

Minden nő életének talán legjobban várt időszaka a várandósság. A várakozással teli időszak nagy boldogság, de egyben hatalmas felelősség is. Félelem és szorongás az ismeretlennel szemben, és aggódás az új élet egészségéért. Ebben az időszakban minden kismamának személyre szabott tanácsadásra és ellátásra van szüksége, hogy magát és leendő gyermekét biztonságban érezze.

 

A terhesgondozás, egy többféle vizsgálatból álló ellenőrzőfolyamatot jelent, mely a terhesség kezdetétől a szülésig tart. Ennek célja, hogy minél nagyobb biztonsággal kizárhatóak legyenek azok a betegségek melyek az anya, illetve magzata egészségét veszélyeztethetik.

 

Mindazon által a várandósság természetes, élettani folyamat, így a terhesgondozás nem elsősorban betegségek keresésére szolgál, hanem arról ad rendszeres visszajelzést, hogy a magzat fejlődése és az anya szervezetének változásai szövődmény nélkül zajlanak.

 

A terhesgondozás során egy jól kidolgozott, minden részletre kiterjedő vizsgálati protokoll szerint ellenőrizzük és követjük nyomon a terhesek állapotát. Ennek során, minden várandósnál elvégezzük az egész szervezetre kiterjedő általános kivizsgálást, a kötelező anyai és magzati szűrővizsgálatokat és ultrahangvizsgálatokat. Általában elmondható, hogy a terhesség 24. hetéig négyhetente, a 36. hetéig három hetente, majd hetente ajánlott a kezelőorvossal találkozni. Természetesen, ha indokolt, akár anyai, akár magzati okból a találkozásokat sűríteni kell. Ezen találkozások során megbeszélésre kerülnek a kismama panaszai, az elkészült vizsgálati eredmények, valamint a további szükséges vizsgálatok. Minden esetben sor kerül nőgyógyászati vizsgálatra is, mely során a méhszáj állapotát, a magzat méhen belüli elhelyezkedését és a méhizom tónusát vizsgáljuk.

 

Mindezek mellett, talán, a legfontosabb feladat eloszlatni a terhességgel és szüléssel kapcsolatos félelmeket, hamis tévhiteket és félinformációkat. A kismama lelki gondozása éppoly fontos, mint fizikai állapotának nyomon követése. Az a kismama, aki tisztában van saját szervezetében és magzatában végbemenő élettani folyamatokkal, kevesebb aggodalommal tekint a terhességre, kevesebb szorongást él majd át a babavárás negyven hete alatt, és könnyebben viseli majd a terhesség alatti megpróbáltatásokat.