szolgaltatasok-terhessegmeg

Terhes vagyok-e, vagy sem ??? Ez az a kérdés melyre minden nő azonnali, minden kétséget kizáró választ szeretne kapni. Ha szeretne teherbe esni akkor azért, ha pedig nem, akkor azért. Erre az egyszerűnek tűnő kérdésre azonban nem mindig könnyű válaszolni.

 

Ha felmerül a terhesség lehetősége az első és legfontosabb feladat, megvárni a következő számított menstruáció időpontját. Ez előtt ugyanis a terhességet kimutatni, vagy kizárni lehetetlen. Amennyiben a vérzés elmarad, és ezzel egyidőben esetleg járulékos tünetek is megjelennek, joggal gondolhatunk terhességre. Ekkor már érdemes terhességi tesztet végeznünk. A napjainkban kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, a várható vérzés időpontjában már kimutathatják a terhességet. Amennyiben a teszt negatív, azonban a vérzés továbbra sem jelentkezik, néhány nap múlva meg kell ismételni.

 

Terhesség esetén is előfordulhat a menstruáció várt időpontjában kevés vérzés, ez azonban mennyiségében, jellegében más, mint a normál menstruáció. Ilyenkor a járulékos tünetek megjelenése segíthet a helyes diagnózis felállításában. Sokan beszámolnak fokozott fáradékonyságról, enyhe alhasi görcsökről, émelygésről és hányásról, gyakori vizelési ingerről, valamint a mellek érzékennyé válásáról.

 

A reggeli rosszullét a legismertebb terhességi jel, de csak kevesen tudják, hogy ez a nap bármelyik szakaszában előfordulhat. A közérzet változása szintén tipikus tünet. Gyakori a fáradtság, a bágyadtság, az indokolatlan hangulatváltozás.A gyakori vizelési inger szintén a terhesség első jelei közé tartozik. Hátterében az első időszakban a hormonális változások és  a növekedésnek indult méh áll.

 

A terhesség elején a megnagyobbodott és érzékennyé vált mellek ugyancsak a gyakori tünetek közé tartoznak. Megfigyelhető a várandósság idején a mellbimbók és a szeméremajkak sötét elszíneződése is.

 

Szintén gyakori tünet, hogy a hüvelyváladék mennyisége megnő, savas vegyhatása fokozódik. Fontos, hogy amennyiben a nagyobb mennyiségű váladékhoz szeméremtesti égő, viszkető érzés párosul, vagy ha a váladék kellemetlen szagú vagy szokatlan színű, mindenképpen fel kell keresni egy szülészorvost. Ilyen tünetek hátterében gombás vagy bakteriális fertőzés is állhat. A fertőzést mindenképpen kezelni kell, terhes állapotban is. Főleg a baktériumok által kiváltott fertőzések veszélyesek, ugyanis ezek a méh felé terjedve vetélést, koraszülést okozhatnak. Várandós nők esetében a hüvelyi fertőzések egyébként a megszokottnál gyakrabban fordulhatnak elő megfelelő tisztálkodás, higiéniai körülmények mellett is.

 

Ha tehát a vérzés elmarad és a fenti tünetek bármelyike megjelenik, esetleg a teszt is pozitívvá válik, a terhesség szinte biztos. Már csak a nőgyógyászati és ultahangviszgálat hiányzik a teljes bizonyosság megszerzéséhez.